Pragniemy przedstawić podsumowanie działalności Instytutu Historycznego NN im. Andrzeja Ostoja Owsianego w 2020 roku.

Rok 2020 pomimo panującej pandemii koronowirusa pod względem ilości oraz rozmiarów zrealizowanych projektów należy uznać za udany dla Instytutu Historycznego NN im Andrzeja Ostoja Owsianego.

Jako najważniejsze działania i osiągnięcia w ubiegłym roku można między innymi wymienić:
publikacje książkowe sygnowane przez Wydawnictwo Polskie IHOO:

1. Książkę ?Góra? ?Dolina? – partyzant niepokonany. Wywiad rzeka z cichociemnym Adolfem Pilchem pióra Mariana Podgórecznego.
  1. W ramach serii ?Kamienie? pod redakcją M. Lewandowskiego książkę ?Rewolucja bez rewolucji Leszka Moczulskiego z perspektywy 40 lat?.
  1. Książkę ?Rok 1920? pióra patrona naszego Instytutu Andrzeja Ostoja-Owsianego.
  1. Książkę Jerzego Kropiwnickiego pt. ?Pielgrzymka na Górę Athos?.
  1. Książkę dr Andrzeja Anusza pt. ?Kościół Obywatelski. Formowanie społeczeństwa obywatelskiego w PRL w okresie powstawania niezależnych instytucji politycznych (1976?1981)?.
  1. Materiały pokonferencyjne z VIII Konferencji Świętokrzyskiej pod tytułem ?Bić się, czy się nie bić?? Dylematy polskie 1944-1989.

1. Książkę Piotra Plebanka ?Pamiętam stan wojenny? ? Kronika oporu społecznego w latach 1982-89.
  1. Książkę dr Wojciecha Błasiaka ?Miękkie państwo III RZECZPOSPOLITEJ i jego alternatywa?.
  1. W ramach serii ?Kamienie? książkę-album;„Interrex? – nurt niepodległościowy wobec prymasa Stefana Wyszyńskiego w latach 1956-1981 pióra Mirosława Lewandowskiego.

Ponadto;

1. Tradycyjnie już IX Konferencja Świętokrzyska, Wólka Milanowska, 24-26 lipca roku. Tym razem w związku z koronowirusem ? w ostatni weekend lipca, odbyła się u stóp Łysej Góry, konferencja zorganizowana przez Ośrodek Myśli Niepodległościowej Instytutu Historycznego NN im. Andrzeja Ostoja Owsianego. Temat tegorocznej konferencji to: ?Solidarność ? nowy początek?. Wzięło w niej udział ponad 30 osób. Program konferencji obejmował 4 referaty a po każdym z nich odbywały się dyskusje, zwykle wielogodzinne.
  2. Na cmentarzu w Kobyłce odbyła w się 16 sierpnia 2020 roku uroczystość poświęcenia odnowionej kwatery żołnierzy 47 Pułku Strzelców Kresowych, którzy polegli w Bitwie Warszawskiej 14 sierpnia 1920 roku w obronie niepodległej Rzeczypospolitej. Kwatery odnowiono staraniem środowisk Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej, samorządowców i Instytutu Historycznego NN im. Andrzeja Ostoja Owsianego.
  3. 23-go sierpnia br. miała miejsce rekonstrukcja zrzutu Cichociemnych, która odbywała się w ramach uroczystości związanych z Bitwą pod Jerzyskami pod tytułem Widowisko historyczne ?JERZYSKA 1944. Cichociemny Stanisław SĘDZIAK ?Warta?. Tegoroczne wydarzenie zorganizował Instytut Historyczny NN im. Andrzeja Ostoja Owsianego i Środowisko Rajski Ptak Armii Krajowej.
  4. 26 sierpnia 2020 r., Szef Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych Jan Józef Kasprzyk wręczył w Belwederze w imieniu Prezydenta RP Andrzeja Dudy odznaczenia państwowe: Krzyże Kawalerskie Orderu Odrodzenia Polski i Medale Stulecia Odzyskanej Niepodległości zasłużonym działaczom nurtu niepodległościowego. Uroczystość zakończyła konferencja pt. ?Znaczenie Bitwy Warszawskiej?. Referaty na temat wojny Polaków z bolszewikami wygłosił prof. Wiesław Wysocki i dr Bohdan Urbankowski.
  5. 19 września 2020 roku na łąkach za miejscowością Łosinno k/Wyszkowa odbył się zorganizowany przez nasz Instytut, Piknik Militarno – Patriotyczny z widowiskiem historycznym ?Zrzut Cichociemnych – ZAPORA 2019?. Tą uroczystością oddaliśmy hołd żołnierzom CICHOCIEMNYM ? spadochroniarzom Armii Krajowej, a szczególnie mjr Hieronimowi Dekutowskiemu ps. ZAPORA ? bohaterowi AK i WIN, zrzuconemu na tych łąkach nocą 16/17 września 1943 roku.
  6. 17 września w Bemowskim Centrum Kultury w Warszawie odbył się koncert Myśmy nie zapomniEli -1980. Myśmy ? a dokładnie Instytut Historyczny Nurtu Niepodległościowego im. Andrzeja Ostoja Owsianego ? nie zapomniał o tym, że 40 rocznicę Powstania Solidarności trzeba uczcić, a kulturze Solidarności i ludziom jej stęsknionym dać żyć.
  7. W okresie 17 listopada do 17 grudnia 2020 roku Instytut przeprowadził program ?Pomagamy zasłużonym dla naszej wolności?. Opieką objęto 49 osób uprawnionych.

– Przez 31 dni codzienne dostarczano obiady osobom objętym opieką.

– Przekazano każdej osobie objętej opieką ? płyn dezynfekujący, maseczki ochronne na usta, rękawiczki jednorazowe.

– Dzięki darowiźnie dokonanej przez firmę Terranova Polska na rzecz naszego Instytutu w postaci opakowań z witaminą D3 4000 IU mogliśmy podarować każdej osobie objętej opieką opakowanie zawierające 60 dawek dziennych.

1. W 2020 roku Instytut kontynuował realizację programu ?Nove Miasto ? portal informacyjno-publicystyczny?.
  2. Zrealizował przy wsparciu UdSKiOR siódmy etap programu ? Wortal internetowy ?Archiwum Niepodległości ? KPN?.

Pod kierownictwem redaktora naczelnego dr Andrzeja Anusza ukazało się w 2020 roku pięć kolejnych numerów kwartalnika Ośrodka Myśli Niepodległościowej OPINIA nurtu niepodległościowego w tym numer specjalny poświęcony 40-tej rocznicy powstania NSZZ ?Solidarność?.

W 2020 roku Instytut współorganizował i uczestniczył w 19 wydarzeniach i uroczystościach upamiętniających polskich bohaterów i ludzi związanych z nurtem niepodległościowym.

W 2020 roku Instytut kontynuował akcję rekomendowania zasłużonych osób w walce z komunizmem do uhonorowania ich odznaczeniami państwowymi.

W 2020 roku zorganizowaliśmy dwie konferencje oraz kilka seminariów, debat, w których obok ekspertów Instytutu wystąpili także przedstawiciele innych organizacji.

W 2021 roku ? po minięciu koronowirusa ? zamierzamy, wydać kolejne publikacje, kontynuować działalność edukacyjną, ożywiać debatę o stanie spraw polskich poprzez publikowanie analiz, komentarzy i debat.

Dziękując za Państwa hojność prosimy o dalsze wspieranie prac Instytutu. Jednocześnie dziękujemy za zainteresowanie naszą działalnością, która ? mamy nadzieję ? nadal będzie spotykać się z Państwa przychylnością.

Szczegółowe sprawozdanie finansowe zostanie umieszczone na stronie Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.